ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

 Συνάδελφοι

Ο μνημονιακός ολετήρας έχει οδηγήσει τη χώρα γενικότερα, αλλά και τον χώρο της Υγείας ειδικότερα, σε μια ζοφερή πραγματικότητα.

Τα νοσοκομεία καταρρέουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Η μεγάλη μείωση μισθών, οι απλήρωτες εφημερίες και οι συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας καθιστούν ηρωισμό την προσπάθεια των γιατρών να μπορέσουν να κρατήσουν τα νοσοκομεία σε στοιχειώδη επάρκεια.

Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί βρίσκονται σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Απ' τη μια, η οικονομική εξαθλίωση της κοινωνίας, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και τα συσσωρευμένα χρέη και απ' την άλλη η αδηφάγα επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και η άδικη φορολογική πολιτική, καθιστά προβληματική την επιβίωση τους.

Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΠΥ έζησαν την αδίστακτη επίθεση του Υπουργού Υγείας και της Κυβέρνησης με αποτέλεσμα 3.000 να βρίσκονται απολυμένοι και οι υπόλοιποι σε επισφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Οι νέοι γιατροί βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και η μετανάστευση αποτελεί μια δύσκολη πραγματικότητα για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την ελληνική κοινωνία.

Και εμείς ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ;

Δυστυχώς, δεν μπορεί κανένας μας να είναι ικανοποιημένος από την στρατηγική και τη δράση του ιατρικού κινήματος πανελλαδικά αλλά και τοπικά.

Δόθηκαν βεβαίως αρκετοί αγώνες αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Γιατί όμως δεν τα καταφέραμε; Μήπως φταίει η ακαμψία των μνημονιακών κυβερνήσεων λόγωτων δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι των δανειστών;

Μήπως ήμασταν ευκολόπιστοι στις υποσχέσεις που κάθε τόσο δίνονταν απ' τους εκάστοτε αρμοδίους υπουργούς και εφησυχάζαμε, νομίζοντας ότι εμείς θα γλυτώσουμε απ' την επερχόμενη λαίλαπα;

Μήπως ορισμένοι από εμάς υπονομεύουν τους μαχόμενους συλλόγους, μόλις ασκηθούν πιέσεις απ' τα κομματικά γραφεία;

Ο καθένας ας κάνει την αυτοκριτική του και ας αποφασίσουμε να στηρίξουμε την δημιουργία ενός ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ που να διεκδικήσει:

1.     Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης της Υγείας και διασφάλιση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, και όχι από τα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία.

2.     Διασφάλιση της πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και διαγνωστικών εξετάσεων για όλους τους γιατρούς, με έλεγχο μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων. Τα πρωτόκολλα πρέπει να βασίζονται στη διεθνή επιστημονική εμπειρία και στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Ο φραγμός (πλαφόν) στη συνταγογράφηση, με μόνο οικονομικά κριτήρια, αφήνει ακάλυπτο επιστημονικά τον γιατρό και υγειονομικά τον ασθενή. Παράλληλα, θέσπιση επιστημονικού και αυστηρού ελέγχου προστασίας των δημοσίων πόρων. Καμία ανοχή στην διαφθορά, αλλά δίκαιος έλεγχος με θεσμικό τρόπο.

3.     Συλλογικές συμβάσεις μέσω του ΠΙΣ με όλους τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που επιθυμούν. Συμβάσεις που θα διευκολύνουν την επαγγελματική επιβίωση όλων, ειδικά των νέων γιατρών, αλλά θα αποτρέπουν ταυτόχρονα την προσδοκία νόμιμου ή παράνομου πλουτισμού μέσω συμβάσεων αυτοαπασχολούμενων με το δημόσιο. Οι συμβεβλημένοι γιατροί να καλύπτονται ασφαλιστικά.

4.     Αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το προηγούμενο είχε καταβαραθρωθεί, ενώ το καινούριο είναι ετοιμόρροπο και επισφαλές για όσους συναδέλφους εργάζονται σ' αυτό. Η απόλυτη ερήμωση των δημόσιων υγειονομικών δομών έχει δώσει την ευκαιρία να εισβάλουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το μέλλον που ετοιμάζουν, κυρίως για τους νέους γιατρούς, θα είναι μία κακοπληρωμένη και επισφαλής θέση στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να επαναπροσληφθούν όσοι το επιθυμούν σε προσωποπαγείς θέσεις και να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Όσοι επιθυμούν σύμβαση στο ιατρείο τους, να διασφαλίζεται ώστε η σύμβαση να είναι διαρκής και με ασφαλιστική κάλυψη. Να ανοίξει το σύστημα ώστε νέοι γιατροί να ενταχθούν στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Διασφάλιση της παρουσίας ειδικευμένων γιατρών με λειτουργική και επιστημονική διασύνδεση με το Δευτεροβάθμιο Σύστημα. Μοντέλα της δεκαετίας του '60 δεν έχουν θέση στη σημερινή εποχή.

Επαρκής και συνεχής εκπαίδευση του Γενικού Γιατρού που θα καλύπτει θέσεις, όπου δεν είναι εφικτή γεωγραφικά η παρουσία ειδικών.

Ο υγειονομικός Χάρτης, δηλαδή οι ανάγκες σε δομές και προσωπικό βάσει γεωγραφικών και επιδημιολογικών δεδομένων, θα καθορίσει και την ακριβή θέση του γιατρού στο σύστημα.

Απαραίτητος ο ρόλος του γιατρού εργασίας. Κίνητρα για ειδίκευση γιατρών εργασίας σε νέους γιατρούς με επαγγελματική κατοχύρωση.

5.     Προστασία του ειδικού ιατρικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, διασφάλιση της αποπληρωμής δεδουλευμένων και εφημεριών.

Άμεση πρόσληψη γιατρών που έχουν κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στοχευμένες προσλήψεις νέων γιατρών για κάλυψη των αναγκών επαρκούς λειτουργίας των νοσοκομείων.

Η απαξίωση του νοσοκομειακού γιατρού είναι η πολιτική που οδηγεί το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση με σαφή ιδεολογική επίθεση από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Χωρίς βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει χώρος λειτουργικός για την επαγγελματική ύπαρξη αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων.

6.     Προστασία των γιατρών του ΕΣΥ όσον αφορά τις εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης. Η επιστημονική αποτελεσματικότητα συμβαδίζει με το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Επιτέλους ας εφαρμοστούν οι νόμοι.

7.     Κάλυψη αστικής ευθύνης για όσους εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

8.     Συλλογικές συμβάσεις για τους εργαστηριακούς γιατρούς, με πλαφόν στην εκτέλεση των εξετάσεων και όχι rebate@clawback. Στην πολιτική της εξόντωσης των μικρών εργαστηρίων λέμε όχι. Λέμε ναι στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργαστηρίων. Δεν θα επιτρέψουμε την υπαλληλοποίηση σε μεγάλους ομίλους αξιόλογων συναδέλφων, που με κόπο και εντιμότητα έχτισαν εργαστήρια και προσέφεραν στην υγεία των ασφαλισμένων. Άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του φορέα με ταυτόχρονο ηλεκτρονικό έλεγχο για όλους.

9.     Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ ή άλλοι πόροι) για νέους επιστήμονες και συνεταιριστικές προσπάθειες.

10.          Άμεση κατάργηση της ψευδεπίγραφης "απελευθέρωσης" - ουσιαστικά αντιποίησης -  του ιατρικού επαγγέλματος. Ο νόμος 3919 είναι ο προθάλαμος για την εισβολή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων. Καταστρέφει την επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση του γιατρού. Με την "απελευθέρωση" του ιατρικού επαγγέλματος κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει μέλλον.

11.          ΤΣΑΥ: Το κούρεμα του 2012 άφησε διαθέσιμα στο επίπεδο του 17%. Το ταμείο μας δέχτηκε τη μεγαλύτερη ληστεία παρότι είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Έρχεται να προστεθεί και το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου, που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν έχει επίσημα στοιχεία. Και το έγκλημα συνεχίζεται με την μη απόδοση των εργοδοτικών εισφορών (13,33%). Με τη διάλυση του ταμείου μας, έρχεται ως λύση η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία δεν διασφαλίζει τον γιατρό, αλλά τις ασφαλιστικές εταιρείες. Θα ζητήσουμε την διευκόλυνση πληρωμής των χρεών των συναδέλφων.

12.          ΕΣΑΝ Α.Ε.: Η κυβερνητική συνταγή όπως την διαβάζουμε στον νεοψηφισθέντα νόμο είναι: Συστήνουμε μια Α.Ε., βάζουμε μέσα τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τις ασφαλιστικές εταιρείες και έτσι δημιουργούμε έναν μηχανισμό με "νεοφιλελεύθερο λογισμικό" που θα ελέγχει όχι απλώς το κόστος, αλλά και την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Πάμε δηλαδή σε ένα μοντέλο αυτοχρηματοδοτούμενων νοσοκομείων, με ιδιωτικο-οικονομικό μάνατζμεντ. Σε ένα νοσοκομείο επιχείρηση, που οι ασθένειες καθίστανται "πράγματα" έτοιμες για ταξινόμηση, κωδικοποίηση, ομαδοποίηση, τιμολόγηση. Σ' αυτό τον εκμηχανισμένο πλαίσιο, προωθείται ανοιχτά ο επηρεασμός των κλινικών αποφάσεων, από λογιστικού τύπου κριτήρια. Θα αντιμετωπίζονται ασθένειες και όχι ασθενείς.

Ο ίδιος δεν ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι ο ανταγωνισμός που θα προκληθεί από την ΕΣΑΝ Α.Ε. θα οδηγήσει επαρχιακά νοσοκομεία σε λουκέτο.

Το ίδιο φοβούμαστε πως θα συμβεί και με τις μικρές επαρχιακές κλινικές.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 12 Οκτωβρίου καλούμαστε να ψηφίσουμε στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου μας.

Κατανοούμε την αγωνία της παράταξης που πρόκειται, στην μνημονιακή συγκυβέρνηση, να κρύψει την πολιτική της ένταξη.

Εμείς δεν κρυβόμαστε. Καταθέσαμε τις απόψεις μας και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να τις πραγματοποιήσουμε.

Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή στους αγώνες συναδέλφων μας από τον συντηρητικό χώρο και τους καλούμε να συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί μας.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι καταστροφικές μειώσεις των δημόσιων δαπανών υγείας και πλήρης ιδιωτικοποίηση δεν θα ευνοήσουν ούτε τη δημόσια υγεία, ούτε τα καλώς ευνοούμενα συμφέροντα των γιατρών. Θα ευνοήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, θα οδηγήσουν τους γιατρούς να γίνουν κακοπληρωμένοι υπάλληλοι (στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα) και τον αποκλεισμό της κοινωνίας από δωρεάν και ικανού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν την Προοδευτική Κίνηση Γιατρών για να αλλάξουμε το σκηνικό στον Σύλλογό μας, αλλά και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Για να φέρουμε τα πραγματικά προβλήματα των γιατρών στην επιφάνεια.

Να σταλεί βροντερό μήνυμα στην μνημονιακή συγκυβέρνηση, ότι οι γιατροί δεν συναινούμε στην κοροϊδία μας.

Δεν έχουμε μνήμη ψαριού.

Και κάτι τελευταίο: Η ουδετερότητα στην εποχή της καταστροφής είναι ΚΥΝΙΣΜΟΣ.

 

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

                                                ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                       

                                                            ΑΜΠΝΤΙ ΜΩΧΑΜΕΝΤ                                                              

ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ                    

ΚΑΒΑΛΙΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

                                                    ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

                                                    ΜΑΡΖΙΓΙΕ ΜΙΣΙΕΛ

                                                    ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

                                                    ΣΙΔΕΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ               

                                                    ΣΚΑΜΝΕΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

                                                    ΤΖΙΟΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

                                                    ΤΣΟΥΤΣΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

                                               

                                               

 

                                                 

                                                             

 

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

                                                  ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:           ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

                                                                                         ΚΑΨΑΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

                                                  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ           ΚΑΖΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

                                                            

                                                              ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

                                                  ΚΑΒΑΛΙΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

                                                  ΜΑΡΖΙΓΙΕ ΜΙΣΙΕΛ

                                                  ΜΠΙΣΣΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

 

                                                  ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

                                                  ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Κατεβάστε το pdf:

Και άλλα...

Γιορτάζουν
Ψηφοφορίαdon't print Σκεφτείτε το περιβάλλον πριν εκτυπώσετε κάποιο άρθρο
Developed and hosted by